Abbondanza Stencils

Decoreer je muren, meubels en accessoires met Abbondanza stencils

Met stencils oftewel sjablonen, breng je heel eenvoudig een afbeelding, patroon of tekst aan op allerlei ondergronden. Je kunt er je muren een gaaf behangpatroon mee geven, je meubels een decoratief accent geven, je eigen wandborden of artwork maken, je journal of mixed media projecten een creatieve touch geven. 

Abbondanza Stencils Tips & Tricks 

Werken met stencils is absoluut niet moeilijk maar soms gaat het mis omdat er even een paar trucjes zijn waarmee je rekening moet houden. Op deze pagina leggen we je uit hoe je het mooiste resultaat kunt krijgen met Abbondanza stencils. 

Op deze pagina:
De beste verf voor het aanbrengen van stencils
Stencils aanbrengen stap voor stap
Sjabloneren in reliëf met modeling paste
Je stencil schoonmaken en bewaren

De beste verf voor het aanbrengen van stencils

Wij adviseren voor je stencilprojecten gebruik te maken van Abbondanza krijtverf. Vanwege de wat dikkere consistentie, de porositeit en natuurlijk de snelle droogtijd is krijtverf ideaal voor alle stenciltechnieken.

Naast krijtverf kun je ook werken met Abbondanza metallic paint en voor het aanbrengen van reliëf gebruik je Abbondanza modelingpaste.

Stenciltips-krijtverf

Voor het aanbrengen van de verf kun je werken met een speciale sjabloneerkwast. Dit is een kwast met korte, stevige rechte haren. Of gebruik een rollertje, iets wat zeker bij grotere stencils het fijnst werkt. Voor het tijdelijk vastzetten van je stencil gebruik je herplaatsbare lijmspray of schilderstape. 

Stencils aanbrengen, stap voor stap 

1: Spuit het stencil aan de achterkant licht in met een dun laagje herplaatsbare lijmspray en laat de lijm even drogen.

2: Leg het stencil op de gewenste plek en druk de randen rondom de openingen goed aan.

3: Doe een klein beetje krijtverf op een bordje of stuk karton. Dip hier de punten van een sjabloneerkwast in of rol je verfroller ermee in.

4: Dep of rol de overtollige verf af op een stukje keukenpapier. Dit is super belangrijk! Je kunt beter met te weinig verf beginnen dan met teveel! De meeste problemen ontstaan doordat er teveel verf wordt gebruikt. 

5: Dep of rol de verf heel lichtjes door het stencil heen. Je kunt het best laag voor laag werken en al doende de verf dekkender aanbrengen 

6: Als de kwast of roller geen verf meer afgeeft kun je opnieuw wat verf pakken. 

Als je klaar bent haal je het stencil voorzichtig los. 

Stencil tips stencil verwijderen

Sjabloneren in reliëf met modeling paste

Sjabloneren met reliëf of structuur is een simpele techniek met een groots effect! Het geeft diepte aan je werk en door het te patineren kun je dat nog eens accentueren. Door deze techniek verander je een simpele gesjabloneerde afbeelding in een ornament.

stencil aanbrengen in reliëf

Zo kun je een eenvoudig meubel een heel speciaal effect geven en ornamenten aanbrengen op deurtjes of lades. 

kastje met stencil ornamenten

Voor het sjabloneren met reliëf gebruik geen verf maar Abbondanza Modeling Paste, dit is een overschilderbare structuurpasta.

Werkwijze:
Zet het sjabloon zoals gebruikelijk vast met lijmspray of tape. Breng dan de pasta met een plamuurmes of plamuurrubber aan. Strijk de pasta zo dun en glad mogelijk uit. Verwijder dan direct het sjabloon en laat de pasta opdrogen. Eenmaal uitgehard kan de pasta verder worden bewerkt; eventueel glad worden geschuurd en dan geverfd of gepatineerd. Door te te patineren geef je het reliëf nog eens een extra accent.

stencil met reliëf patineren

Tip: behalve met een patineerproduct kun je een stencil in reliëf ook een roest effect geven, zoals je kunt zien op de onderstaande afbeelding. De combinatie van een betonlook met Abbondanza conrete effect en een roestige look met de Abbondanza Rusty Effect set geven dit stencil een super stoere look. 

Wandbord met een stencil in betonlook en roest

Een stencil schoonmaken en bewaren

Abbondanza stencils zijn gemaakt van mylar; een sterk en flexibel kunststof materiaal. Daardoor is je stencil steeds opnieuw te gebruiken, geschikt voor allerlei soorten verf, goed bestand tegen chemicaliën en gemakkelijk te reinigen. Als je er zuinig op bent kun je er dus heel lang plezier van hebben.

Maak het stencil schoon met warm water en eventueel een beetje zeep. Om het niet te beschadigen kun je het sjabloon het best plat op de vlakke bodem van de gootsteen of op een werkblad leggen. Verwijder dan heel voorzichtig de resten verf. Zorg ervoor dat je de fijne onderdelen niet buigt. 

stencil schoonmaken

Laat het sjabloon goed drogen en bewaar het daarna plat, in de oorspronkelijke verpakking of tussen tissuepapier. Is er toch een kleine beschadiging ontstaan, of is een van de bruggen gebroken dan is dit geen ramp. Je kunt dit repareren met een stukje tape. Plak aan beide kanten een stukje tape en snijd dan langs de oorspronkelijke randen het sjabloon weer bij.  

 

© abbondanza.com

 

WhatsApp Chat WhatsApp Chat