Abbondanza Milk Paint

Abbondanza Milk Paint

Milk Paint, milieuvriendelijke natuurverf

Milk Paint is een natuurverf op basis van melkeiwit, kalk, klei en natuurlijke pigmenten. Abbondanza Milk Paint wordt in poedervorm geleverd en bevat uitsluitend biologisch afbreekbare ingrediënten.

Abbondanza Milk Paint natuurverf

Wat is Milk Paint?

Van oudsher maakt de mens al zelf verf met producten uit zijn eigen leefomgeving, zoals kalk, krijt, klei, aardpigmenten, tarwe, huidenlijm en zelfs melk of eigeel. Door deze authentieke recepten hebben wij ons laten inspireren bij het ontwikkelen van Abbondanza Milk Paint. Abbondanza Milk Paint bevat dan ook uitsluitend natuurlijke ingrediënten, is 100% biologisch afbreekbaar, veilig, sneldrogend, geurarm en bevat geen oplosmiddelen, conserveermiddelen of andere hulpstoffen.

Verf in poedervorm?

Abbondanza Milk Paint wordt geleverd in poedervorm. Heel handig, want zo profiteer je tijdens het transport van minder gewicht en volume. Ook is de verf op deze manier onbeperkt houdbaar omdat het poeder niet kan bederven. Zo verspil je dus niets en maak je alleen de hoeveelheid die je nodig hebt, heel eenvoudig door te mengen met water.

Milk Paint Poeder

Op welke ondergrond kun je Milk Paint aanbrengen?

Op poreuze vetvrije ondergronden zoals onbehandeld hout, steensoorten, beton e.d. kan de Milk Paint rechtstreeks worden aangebracht. Op niet poreuze ondergronden zoals gelakte of geverfde oppervlakken, glas, metaal, keramiek, email e.d. gebruik je Abbondanza Extra Bond voor een goede hechting. Op onbehandeld bloedend hout raden we Abbondanza Schellak aan als primer om verkleuringen te voorkomen.

Vintage of shabby effect met Milk Paint

Milk Paint vormt op poreuze ondergronden zoals onbehandeld hout, gips of steen een prachtig dekkende en oersterke afwerking. Maar daarnaast leent Milk Paint zich ook goed voor alle decoratieve verftechnieken die ook voor krijtverf kunnen worden gebruikt. Zo kun je de Milk Paint doorschuren, craqueleren, of patineren met antiekwas, kalkwas of colourwax.

Doordat sommige mensen de Milk Paint zonder Extra Bond aanbrachten op gelakte meubels werd min of meer per ongeluk de ‘Chippy Look' ontdekt. Als je van een extra doorleefde gebladderde look houdt is dit leuk om eens te proberen. Je brengt hiervoor de Milk Paint zonder Extra Bond aan op een niet poreuze gladde ondergrond, zoals een lak- of zijdeglans verflaag. Ook op een oude waslaag kan dit effect ontstaan. Hierdoor kan de verflaag niet in de ondergrond trekken en begint tijdens het opdrogen los te laten (te chippen) waardoor er barstjes ontstaan en er stukjes verf kunnen loslaten.

Milk Paint Vintage look

Let op: in welke mate dit effect zal optreden is een beetje een verrassing. Soms gaat de verf niet bladderen terwijl je dat wel had verwacht. Iedere ondergrond is immers weer anders. Wel kun je hierop invloed uitoefenen door op de delen die je gaaf wilt houden Extra Bond te gebruiken en op de delen die je wilt laten bladderen Extra Bond achterwege te laten. Ook kun je hier en daar, om het proces te forceren, een beetje boenwas aanbrengen.

Milk Paint als een wash

Door extra water toe te voegen aan het normale recept (1 deel poeder op 3 tot 4 delen water) kun je Milk Paint als een ‘wash’ of beits gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld Milk Paint White voor een whitewash. Tinten als Tin of Beachwood zijn heel geschikt voor een greywash.

Abbondanza Milk Paint natuurverf

Milk Paint mengen

Meet 1 deel Milk Paint poeder en 1 deel water af. Strooi het poeder voorzichtig bij het water en roer het mengsel goed door tot je geen klontjes meer ziet (afhankelijk van de hoeveelheid; 1 – 3 minuten). In de juiste verhouding is de verf glad en romig en dun genoeg om gemakkelijk van een lepel of kwast af te druipen. Als het mengsel te dik of veel te dun is kun je wat water of verfpoeder toevoegen.

 

Milk Paint mengen

Laat na het roeren het verfmengsel een kwartier tot 25 minuten staan. Zo kan het poeder zich volledig vermengen met het water. Roer daarna nog even goed door, controleer nogmaals op klontjes en je bent klaar om te beginnen. Dit is ook het moment om Extra Bond toe te voegen als je dat wilt gebruiken.

Meng eerst de Milk Paint in de gewenste hoeveelheid en voeg dan ongeveer evenveel Extra Bond toe. Voor een eventuele volgende laag is normaliter geen Extra Bond meer nodig en kun je het gewone Milk Paint recept gebruiken. Tip: doe altijd eerst een test op een klein oppervlak om te kijken of de hechting goed is! Je kunt dan eventueel de hoeveelheid Extra Bond verhogen.

Hieronder onze instructievideo voor het mengen van Milk Paint:

Milk Paint aanbrengen

Je kunt Milk Paint aanbrengen met een kwast of roller, maar onze voorkeur gaat uit naar een kwast omdat dit veel meer past bij de uitstraling van de verf. Tijdens het werken met de Milk Paint regelmatig even je verfmengsel door roeren. Na ongeveer 30 minuten is de verflaag stofdroog. Als de verflaag na het drogen een beetje ruw aanvoelt (dat kan bijvoorbeeld gebeuren als de houtvezels zijn gaan zwellen, of als je toch nog wat klontjes in je verfmengsel had) schuur het dan na 1-2 uur met middelfijn schuurpapier of een schuursponsje even glad. Je kunt dan indien gewenst, een tweede laag aanbrengen.

Milk Paint afwerken

Milk Paint heeft een prachtig zachte, kalkmatte uitstraling. Op oppervlakken die niet zo kwetsbaar zijn kun je het onafgewerkt laten. Als Milk Paint op een poreus oppervlak is aangebracht is de verf oersterk en slijtvast en zal mettertijd steeds verder uitharden. (Er zijn grotschilderingen gevonden van duizenden jaren oud, gemaakt met dit mengsel van melk, kalk en aardpigmenten!) Wil je de verf graag goed vlekbestendig afwerken, kies dan voor Abbondanza boenwas of vernis.

Milk Paint houten ster