Kunststof verven

Kunststof verven

Kunststof verven, tips & stappenplan

Kun je kunststof verven?

Sommige meubels lijken een fineerlaagje te hebben van hout, maar zijn in werkelijkheid afgewerkt met een kunststof laag. Een bekend voorbeeld zijn Ikea opbergmeubels en boekenkasten, maar ook wandplanken en meubelplaten uit de bouwmarkt, badkamermeubels, keukenfrontjes, etc. hebben vaak zo'n kunststof laagje. Kan je zo'n meubel eigenlijk wel verven, en zo ja; waar moet je dan op letten?

Verschillende soorten kunststof

Allereerst is het goed om te weten dat er enorm veel soorten kunststof c.q. plastic op de markt zijn en ze zijn zeker niet allemaal te schilderen.

In principe zijn er twee hoofdgroepen; thermohardend en thermoplastisch. De eerste soort is harder en niet erg flexibel, de tweede soort is zachter en ook warmtegevoeliger. Helaas is het lastig om de verschillende soorten zo op het oog te herkennen. Soms kunnen de soorten alleen worden herkend aan hun gedrag als je ze warm maakt of in brand steekt. Zelf houd ik altijd als leidraad het onderscheid tussen hard en zacht kunststof aan.

Hard kunststof en zacht kunststof

De harde soorten kunststof zijn, mits goed ontvet en gegrond met de juiste primer, wel redelijk goed te schilderen. Harde kunststoffen die je kunt schilderen zijn bijvoorbeeld: Hard PVC, polycarbonaat, acrylaat, perspex, plexiglas, trespa e.d. Deze soorten worden veel gebruikt voor harde afwerkingen zoals wandplaten, meubelpanelen en ander hard plaatmateriaal. Gebruik in dit geval Abbondanza multiprimer of All-in-One als hechtprimer

De flexibele, zachtere kunststoffen zijn meestal niet te schilderen, althans de hechting zal problematisch zijn en het resultaat dus niet echt duurzaam. Voorbeelden zijn: Zacht PVC, Polyetheen (PE), Polypropeen (PP) Deze soorten worden vaak gebruikt voor flexibele materialen, zoals buizen, profielen, opbergbakken, emmers, folie op kasten e.d.

Een andere overweging bij het besluiten om kunststof wel of niet te schilderen is de toepassing. Oftewel de belasting van het materiaal. Een kastdeurtje of een bloempot heeft immers minder te lijden dan een vloer of een aanrechtblad. Een laminaat vloer, of een aanrechtblad van geplastificeerd plaatmateriaal zou ik dan niet zo snel in de verf zetten.

Kunststof fineer, geplastificeerd plaatmateriaal verven

Als je te maken hebt met een meubel dat is geplastificeerd, dan gaat het meestal om de harde soort kunststof. Zoals gezegd is deze kunststof soort over het algemeen goed te schilderen. Dit kom je heel veel tegen bij Ikea meubels, en bij wandplanken of plaatmateriaal in de bouwmarkt. Begin dan door goed te ontvetten met verfreiniger. Daarna kun je eventueel met fijn schuurpapier de ondergrond enigszins opruwen. En vervolgens ga je gronden met Abbondanza multiprimer of gronden en aflakken met All-in-One.

Bij het verven van harde kunststof is het belangrijk om tussen de lagen langere droogtijden aan te houden dan normaal. De primer kan immers niet in de harde ondergrond trekken en heeft dus wat meer tijd nodig om goed uit te harden. Ook de daarop volgende verflagen kun je het best zo lang mogelijk laten drogen. Je kunt de primer vervolgens afwerken met zowel krijtverf als soft silk lak. Als je kiest voor All-in-One kun je dit ook voor de toplaag gebruiken.  

Zachte kunststoffen en folie (zoals op keukens) verven

Een bekend voorbeeld van een zachte kunststof is Mdf dat met folie is beplakt, iets dat veel wordt toegepast in keukens. Dit is géén harde kunststof en is jammer genoeg niet te verven. In dat geval is het beter om de folie te verwijderen (met behulp van een föhn zodat het laagje loslaat) en vervolgens het onderliggende Mdf te primen en te schilderen. Probeer dus altijd te achterhalen of je met folie te maken hebt of met geplastificeerd plaatmateriaal, vóórdat je besluit om een keuken te gaan schilderen!

Ikea meubels en keukens verven

Hoewel sommige Ikea meubels, zoals tafels, van hout zijn gemaakt, of in ieder geval een toplaag van houtfineer hebben, hebben heel veel Ikea meubels een kunststof toplaag. Gelukkig kun je op de Ikea website bij ieder meubel terugvinden van welke materialen het is gemaakt. Dat is handig, zo weet je of je met hard kunststof c.q. geplastificeerd plaatmateriaal hebt te maken, of met een folielaag. Ikea meubels of keukens die van hard kunststof zijn kun je prima schilderen.

Kun je een laminaat vloer verven?

Ook een laminaat vloer is van kunststof. Laminaat vloeren zijn opgebouwd uit verschillende verlijmde laagjes em de toplaag is over het algemeen van melaminehars, een harde kunststof. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is hard kunststof met behulp van Abbondanza Multiprimer of All-in-One paint & primer op zich wel te schilderen. Maar omdat een vloer normaliter nogal wat te verduren heeft, en de verflagen daarom vermoedelijk sneller zullen slijten en beschadigen, zijn wij terughoudend als het gaat om het schilderen van een laminaat vloer. Als je ons vraagt of het mogelijk is om laminaat te verven, zullen we daar dan ook dit eerlijke antwoord op geven.

Kun je een kunststof aanrechtblad verven?

Voor kunststof aanrechtbladen geldt in feite hetzelfde als voor een laminaat vloer. Een aanrechtblad krijgt er nogal van langs met zware pannen, messen en ander materiaal. Bovendien is de kans groot dat er af en toe langdurig water op zal staan. Mede daarom zijn we ook terughoudend als het gaat om het schilderen van een kunststof aanrechtblad. Dat neemt niet weg dat veel van onze klanten het wel hebben gedaan en daar heel tevreden over zijn. Als je dus rekening houdt met de genoemde kwetsbaarheid is ook dat een optie.

WhatsApp Chat WhatsApp Chat