Colourwax Black

Niet op voorraad
SKU
wax-black
Waardering:
100% of 100
€ 19,95

De zwarte colourwax is uit ons assortiment verdwenen.

In veel gevallen, zoals voor het kleuren van hout, of om een zwart patina aan te brengen, is Abbondanza zwarte verniswas een goede (watergedragen) vervanging voor de colourwax. 

Wil je echter toch graag met een zwarte was werken? In dat geval kun je zelf zwarte wax maken door Abbondanza kleurloze (clear) wax of lichtbruine antiekwas te mengen met zwart pigment

Klik hier voor de werkwijze om zelf was te kleuren

Toepassing:
Deze zwarte was is vooral geschikt voor houtsoorten met een open nerf zoals eikenhout, of zachtere houtsoorten zoals vuren of grenen. Op harde houtsoorten met een fijne structuur zal het kleureffect iets minder sterk zijn. De wax is ook te gebruiken als patineerlaag over Abbondanza Krijtverf of over bladzilver. 

Werkwijze:
1: Eikenhout kun je desgewenst vooraf uitborstelen met een messing borstel. Hiermee verwijder je de zachte houtvezels en open je de nerven.
2: Breng de wax aan met een spalter of waxkwast of eventueel een pluisvrije doek. Tip: met een kwast kun je beter doseren en dit is ook het handigst bij houtsnijwerk of reliëf.
3: Verdeel de was dun en gelijkmatig over het oppervlak, druk het goed in de poriën van het hout en in kieren en reliëf. Laat eventjes intrekken en veeg dan overtollige was af met een doek. Het is de bedoeling dat de was in de ondergrond trekt, vooral de nerven accentueert en er dus niet in een dikke laag op blijft liggen.
4: Laat de was een dag of nacht uitharden en boen de waslaag dan stevig op met een pluisvrije doek.

Tip: ga je zwarte was aanbrengen als patineerlaag op krijtverf? Breng dan eerst een laagje blanke boenwas aan. De blanke was trekt in de verflaag waardoor je vervolgens de colourwax beter kunt doseren en verdelen.

Alle verdere tips en uitleg over het aanbrengen van wax kun je vinden op onze pagina over boenwas aanbrengen

Zelf gekleurde boenwas maken

Doe wat boenwas op een stuk karton of een bord en voeg beetje bij beetje zwart pigment toe. Meng dit met een paletmes of vork tot een homogene pasta. De hoeveelheid pigment is maximaal 30 procent van de hoeveelheid was, dus nooit meer dan 1/3 deel.

Tip: Als de was te hard is dan kun je het een beetje zachter maken met een föhn of door het even op de verwarming te zetten. Niet in magnetron of op gasfornuis verwarmen! Ten eerste is dit brandgevaarlijk en ten tweede kunnen er dan schadelijke dampen ontstaan.

Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Colourwax Black
Uw waardering
WhatsApp Chat WhatsApp Chat