Schellak

Op voorraad
SKU
Schellak
Waardering:
95 % of 100
€ 25,95

Schellak schilfers om zelf een schellak oplossing te maken. Schellak is ideaal voor gronden en primen van bloedend hout en het sealen van vlekken en noesten voordat je dekkend gaat verven. Schellak is te combineren met zowel watergedragen als terpentinegedragen verfproducten. Let op: je hebt hiervoor ook alcohol 96% nodig. Inhoud: 250 gram. Lees meer 

Schellak toepassingen
Schellak is te combineren met zowel watergedragen als terpentinegedragen verfproducten. Schellak is niet geschikt voor gebruik buiten en ook niet in combinatie met producten die uitsluitend op een poreuze ondergrond kunnen worden aangebracht, zoals wax, beits, verdunde krijtverf of verniswas, omdat schellak een afsluitende laag vormt. 

Voor welke klusjes kun je schellak gebruiken?
1: Als primer om verkleuringen door de kleurstoffen in bloedend hout, zoals eikenhout en teakhout te voorkomen;
2: Het blokken en sealen van verontreinigingen in de ondergrond, zoals nicotine- vocht en inktvlekken;
3: Het afdekken en gronderen van noesten in nieuw hout;
4: Het afwerken van bladmetalen;
5: Van oudsher werd schellak gebruikt om laklagen aan te brengen op hout, op meubels en muziekinstrumenten e.d. (politoer);
6: Schellak is zelfs te gebruiken om muffe geurtjes in oude meubelen te bestrijden.

Tip: als je al een verflaag hebt aangebracht en je komt pas achteraf tot de ontdekking dat het hout bloedt, kun je alsnog schellak aanbrengen om verdere problemen te voorkomen. Uiteraard moet je daarna wel opnieuw verf of lakaanbrengen.

Kenmerken: Niet giftig of schadelijk voor de gezondheid, schellak is een natuurproduct. Gereedschap reinigen met alcohol.

Het maken van de schellak oplossing
Voor het maken van een schellak oplossing heb je ethanol of alcohol van minimaal 96% nodig. Voor een gemiddelde, goed bruikbare oplossing los je 1 tot 2 delen schellak op in 3 delen alcohol, afgemeten in volume. Dit komt neer op ca 125 - 300 gram schellak op een liter alcohol.

Doe alcohol en schellak schilfers in een schone glazen pot met een deksel. Schud het mengsel af en toe om. Afhankelijk van de hoeveelheid die je hebt gemaakt zullen de schilfers in enkele uren tot ongeveer een dag oplossen. Als alle schilfers zijn opgelost is het mengsel klaar. Tip: maak niet meer dan je voor een bepaalde klus nodig hebt. De gemaakte schellak oplossing is op een koele, donkere en droge plaats ongeveer 6 maanden houdbaar. De schilfers zijn onbeperkt houdbaar. 

Rendement is sterk afhankelijk van de verdunning, de toepassing en de ondergrond. Het zal dus per houtsoort en ondergrond verschillen. Voor het gemak kun je rekenen met een gemiddelde van ca. 15-20 m2 per liter per laag. 

Schellak aanbrengen
Schellak kan worden aangebracht met een kwast. We adviseren om een oude kwast of een spalter te gebruiken, deze kun je eventueel na gebruik weggooien, hoewel je de kwast ook met alcohol kunt reinigen. Tip: zet de kwast tussen de lagen door direct in alcohol.

Stofdroog na ca 15 minuten, overschilderbaar na ca. 30-45 minuten. Wij adviseren om minimaal 2 tot 3 lagen schellak aan te brengen. Tussendoor schuren is normaliter niet nodig. Doe vervolgens een test op een klein vlak (bij voorkeur met zowel verf als vernis) en controleer of het bloeden is gestopt. Zo niet, dan meer lagen aanbrengen. 

Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Schellak
Uw waardering
WhatsApp Chat WhatsApp Chat